Για τη Σάμο...

Εξίσου γοητευτικό και ενδιαφέρον με την ακτή είναι και το εσωτερικό του νησιού με τις φυσικές του ομορφιές. Σε αντίθεση με τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, η Σάμος είναι κατάφυτη. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια κάποια τμήματα του νησιού υπέστησαν μερικές ζημιές από πυρκαγιές, το μεγαλύτερο μέρος της Σάμου εξακολουθεί να είναι κατάφυτο από πευκοδάση, συστάδες από πελώρια πλατάνια, καλλιεργημένες εκτάσεις με οπωροφόρα, ελαιώνες και φυσικά τους αμπελώνες, που παράγουν το φημισμένο Σαμιώτικο κρασί σε πολλές ποικιλίες. Το γλυκό κρασί είναι διεθνώς διάσημο ως επιδόρπιο. Αλλά και τα ξηρά επιτραπέζια κρασιά δεν υστερούν σε γεύση και ποιότητα και ικανοποιούν κάθε γούστο.

Το φυσικό τοπίο της Σάμου παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εναλλαγές, σπάνιες για νησιωτικό διαμέρισμα. Ξεκινώντας από τα ανατολικά συναντούμε καλλιεργημένες πεδινές εκτάσεις και δροσάτες ρεματιές ανάμεσα σε χαμηλούς λόφους, για να καταλήξουμε στο δυτικό μέρος του νησιού, στις επιβλητικές και αιχμηρές κορφές που τεμαχίζονται από απότομα φαράγγια. Εντυπωσιακότερο το βουνό Κέρκης, στο δυτικό άκρο, με την κορφή του Βίγλα να υψώνεται στα 1437 μέτρα, η δεύτερη σε ύψος βουνοκορφή σε όλο το Αιγαίο.

 

Δεν είναι μόνο οι φυσικές ομορφιές του νησιού για τις οποίες θα θελήσετε να αφήσετε για λίγο τις όμορφες παραλίες, αλλά και οι πολιτιστικοί θησαυροί και τα ιστορικά μνημεία του παρελθόντος. Η στρατηγική θέση της Σάμου, καθώς και το γειτόνεμά της με την ανεπτυγμένη οικονομικά και πολιτιστικά Ιωνία, συντέλεσαν στην ανάπτυξη του νησιού, στην άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών. Γνωστοί συγγραφείς και φιλόσοφοι έζησαν και έδρασαν στο νησί : Αίσωπος, Επίκουρος, Αρίσταρχος και βέβαια ο Πυθαγόρας ο Σάμιος. Η ακμή του νησιού συνεχίστηκε, παρά τον ανταγωνισμό με το κράτος της Αθήνας, σε όλη την αρχαιότητα. Η Σάμος ακολούθησε την ιστορική πορεία του ευρύτερου ελληνικού χώρου : Ρωμαϊκή κατάκτηση – Βυζάντιο – Φραγκοκρατία . Τον 15ο αιώνα εγκαταλείπεται από τους κυβερνήτες Γενουάτες για να εποικηθεί και πάλι 2 αιώνες μετά.Σήμερα η Σάμος είναι μια επαρχία στην ανατολική μεθόριο της Ελλάδας και τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται προσπάθειες και εκδηλώνονται πρωτοβουλίες για να υπάρξει στο νησί ολόπλευρη ανάπτυξη : οικονομική, πνευματική και καλλιτεχνική. Ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα των Σαμίων, η ίδρυση Πανεπιστημίου στο Καρλόβασι, η διοργάνωση εκδηλώσεων και φεστιβάλ συντελούν χρόνο με το χρόνο στην ανάπτυξη και προβολή του νησιού.


Παράλληλα η Σάμος έχει να επιδείξει πολλά μνημεία, τεκμήρια της ακμής της στο παρελθόν. Ο ναός της Ήρας στο Ηραίον. Ο μοναδικός ορθός κίονας (κολώνα) από τους 134 που στήριζαν το λαμπρό ναό της Ήρας μαρτυρεί τον πλούτο του νησιού, τη δύναμη και τις φιλοδοξίες των πολιτών και πολιτικών της Σάμου στην εποχή της ακμής της. Εντυπωσιακό επίσης είναι το Ευπαλίνειο όρυγμα, που και σήμερα ακόμα θαυμάζεται ως ένα τεχνικό – κατασκευαστικό επίτευγμα. Επίσης στην πρωτεύουσα του νησιού, μια γραφική πόλη χτισμένη σε ένα Βαθύ κόλπο, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμου με πολύ αξιόλογα εκθέματα, που ιστορούν όλο το παρελθόν του νησιού. Ανάμεσα σε συλλογές νομισμάτων, χειροποίητα αντικείμενα, κτερίσματα, επιτύμβιες στήλες, αγάλματα, ξεχωρίζει σε περίοπτη θέση το “καμάρι” του Μουσείου, ο περίφημος Κούρος.

Ο Μανόλης Χιώτης, ιδιοκτήτης και διευθυντής στα διαμερίσματα Albatross, είναι ένας ακούραστος συνταξιούχος καπετάνιος πετρελαιοφόρων, ο οποίος όπως τα θαλασσοπούλια albatross, μετά από ταξίδια 30 χρόνων επέστρεψε στο νησί του κουβαλώντας εμπειρίες και εικόνες από όλο τον κόσμο. Τώρα ζει την ήρεμη και χαλαρή ζωή του νησιού και το πάθος του είναι η εκτροφή μελισσών. Έχει εγκαταστήσει τις κυψέλες του σε μια τοποθεσία άγριας φυσικής ομορφιάς, στη θέση Κακοπέρατο, ένα φαράγγι του βουνού Κέρκης. Εκεί βρίσκεται και το μοναστήρι της Παναγίας με το παρεκκλήσι του, χτισμένο στο εσωτερικό μιας σπηλιάς, στην οποία φτάνεις από ένα στενό μονοπάτι κατά μήκος της απότομης πλαγιάς του φαραγγιού.

Εκτός από την επιβλητική ομορφιά του τοπίου εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η βλάστηση της περιοχής : 840 είδη φυτών και σπανίων βοτάνων έχουν καταμετρηθεί, μερικά από τα οποία είναι ενδημικά και τα οποία παράγουν μέλι εξαιρετικής ποιότητας που αξίζει να δοκιμάσετε. Η επίσκεψη στην περιοχή του Κακοπέρατου είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία που μπορείτε να έχετε, περπατώντας στα μονοπάτια που οδηγούν στο μοναστήρι και στο παρεκκλήσι του, καθώς και σε άλλα εξωκλήσια στις πλαγιές του Κέρκη.

 ALBATROSS APARTMENTS- Manager: Manolis Chiotis 
 83102 Marathokampos, Samos, Greece Tel +30 22730 37492, +30 22730 3746, 
 Fax +30 22730 3714 - Email:
info@albatrossvillage.gr 

 powered by samosweb.gr 

german english greek